Om oss

En frihetssträvande tjänst

Svårtydda användarvillkor och dolda programkoder gör att vi ofta inte vet vad vi konsumerar på Internet. En alltmer digitaliserad vardag kräver att vi uppvärderar vår integritet och gemensamt engagerar oss. Genom våra fria programvaror erbjuds du ett tryggt alternativ som försäkrar din frihet på internet.

Fritt istället för gratis

Det kan verka harmlöst att ge upp din eller dina användares personliga information för gratis tjänster, men det handlar om mer än skräddarsydda annonser. Informationen används alltid för ändamål, för att öka onödig konsumtion, för analysunderlag hos skumma aktörer, för profilering och åsiktspåverkan. Att lagra, skicka och behandla denna data kräver dessutom mängder av energi i serverhallar, utsläpp som påverkar klimatet. Genom fri programvara skyddas du från att bli en virtuell valör och du håller nere klimatutsläpp.

Din förtroendevalda i plattforms-politiken

De flesta av oss vet att våra handlingar på nätet ger konsekvenser i vardagen. Men ingen kan vara insatt i allt. Därför gör Friprogramvarusyndikatet arbetet åt dig: Vi erbjuder handledning och färdiga alternativ som är lätta att börja med, samtidigt som vi gynnas gemensamt! Friprogramvarusyndikatet är ett socialt företag och all vinst går tillbaka i verksamheten och för att tillgängliggöra tjänster för ideella aktörer.

Det är dags att ta steget – låt din organisation bidra till ett friare internet.

Samarbeten

Ensam är inte stark. Därför samarbetar vi med andra i olika former.

The Document Foundation

För gemensamredigering började vi oktober 2016 arbeta tillsammans med The Document Foundation. Vi säljer administration av deras it-infrastruktur och har en person på heltid som arbetar med projektet. Läs The Document Foundations intervju med Leif-Jöran Olsson från Friprogramvarusyndikatet..

eXist-db

Fri programvaru-databassystemet eXist-db är helt baserat på XML-teknologier. Vi en av huvudutvecklarna och grundare och delägare av supportbolaget. Vi driftar många instanser åt kunder och har igång flera demo-servrar.

Collabora Productivity

Vi är officiell partner till Collabora Productivity och vi tillhandahåller genom detta Collabora Online, en lösning för gemensamredigering av dokument byggd på LibreOffice.

Jolla för SailfishOS

SailfishOS är i grunden ett GNU/Linux-system från Jolla med fokus på mobila enheter. Vi bidrar med kod och är officiell språkkoordinator för den svenska översättningen.

Läs intervjun med Leif-Jöran Olsson i Sailfish Community News.

Debian GNU/Linux

Vi bidrar till the fria operativsystemet Debian GNU/Linux genom att skriva i wikin, medverka till mini-debcamps, sponsring och informationsspridning.

Free Software Foundation Europe

Leif-Jöran Olsson från Friprogramvarusyndikatet stödjer FSFE i olika sammanhang. Läs intervjun.

Jitsi Meet

Vår mötestjänst Friavideomöten Online bygger på Jitsi Meet.

Nextcloud

Vi är app-utvecklare till Nextcloud.

Oscillator

Vi samarbetar med Oscillator för medie- och kommunikationstjänster samt programutveckling.

Logo Omställningsmaskinen

Låt oss studera din verksamhet och ge dig förslag på hur du eller din organisation kan ställa om till fria lösningar. Boka en tid och låt Omställningsmaskinen ge ett förslag!

Social hållbarhet

Socialt har vi 32-timmarsvecka. Och gör vad vi kan för att inte utnyttja arbetare i andra länder genom våra val. Vi stöder givetvis alla ILO-konventioner, inte bara kärnkonventioner och prioriterade konventioner, fullt ut.