Nyheter

Våra nyheter

 • Google Workspace ut från danska skolor

  Danska Datatilsynet har granskat Helsingörs kommun och har kommit fram till att deras användning av Chromebooks och Google Workspace strider mot GDPR-lagstiftningen. Anledningen är att elevernas information riskerar att användas av Google eller tredje part för bland annat marknadsföring. Även om rapporten bara gäller Helsingör uppmanar Datatilsynet andra kommuner att se över sin användning av… Fortsätt läsa Google Workspace ut från danska skolor


 • WordPress 6.0 ute nu

  WordPress har landat på servrarna. WordPress driver nu nära hälften av världens hemsidor, och med den senaste versioner erbjuder detta fria alternativ många nya möjligheter att skapa snyggare och säkrare webbplatser. Läs mer om version 6 och se videon som presenterar nyheterna.


 • Inkscape 1.2 kan hantera flera sidor

  I dagarna släpptes version 1.2 av den populära och fria vektorredigeraren Inkscape. Bland de många nyheterna finns bland annat hantering av flera sidor, en förbättrad export-dialog och text som kan flöda runt objekt. Med dessa nya förbättringar kan Inkscape nu även börja fungera som layout-verktyg för publikationer! Läs mer om Inkscape 1.2.


 • Butiken: Disktrasor du kan koka och kompostera

  I vår butik kan du nu beställa disktrasor med tryck. De är gjorda av svensk pappersmassa och kan komposteras efter användning.


 • Version 5 av ritprogrammet Krita är släppt

  En ny version av det vitt använda ritprogrammet Krita släpptes i december. Bland de nya funktionerna märks bland annat en förbättrad hantering av olika resurser såsom penslar och paletter, nya målarverktyg, hantering av storyboards och förbättrade funktioner för animering. Läs om förbättringarna i Krita version 5.


Blogg

 • Första fackklubben bildad på Apple-butik i USA

  Trots att chefer och bolagstoppar har argumentarat emot, har nu anställda på en Apple-butik i Maryland, USA, röstat för att starta en fackklubb. Sveriges Radio rapporterar dock att Apple inte vill kommentera ärendet.


 • Vi stödjer kraven på ratificering av ILO-konvention 169

  Friprogramvarusyndikatet stödjer sametingets begäran om att Sveriges riksdag snarast ratificerar ILO-konvention 169. Det ska dessutom finnas en tidsplan och att det samiska folket blir involverade. ILO 169 ger ursprungsfolk och stamfolk, i Sverige samer, rätt att få information om och vara delaktiga i beslut innan staten ger företag eller andra aktörer tillstånd att verka i… Fortsätt läsa Vi stödjer kraven på ratificering av ILO-konvention 169


 • Övervakad av djävulen

  Vi gillar satirtecknaren Max Gustafson. Den här bilden gjorde han till ett snickeri i Borås efter att ha läst boken Övervakningskapitalismen av Shoshana Zuboff. Besök gärna hans hemsida och prenumerera på hans nyhetsbrev!


 • Fria videomöten – var social utan att sälja dig

  De val du gör spelar roll! Bidra till ett friare internet Pandemin ställer oss människor inför andra val än vi brukar behöva ta ställning till. Och när beteendemöster behöver ändras så letar vi nya sätt att hantera vardagen på. Nya rutiner sätter sej ganska snart. Proprietära videomötestjänster blir standardvalet för många när det sociala behovet… Fortsätt läsa Fria videomöten – var social utan att sälja dig