Nyheter

Våra nyheter

 • Facebook bryter mot GDPR – bryt med Facebook

  Some både Sveriges Radio och The Guardian har rapporterat så har Meta, företaget som äger bland annat Facebook och Instagram, brutit mot EUs dataskyddsregler genom att skicka användares data till USA. Själva säger de att de behöver det för att kunna tillhandahålla sina så kallade tjänster i EU. Meta ska nu betala 1,2 miljarder euro……


 • Populär verkstad: Get Creative with FLOSS

  I söndags höll vi, Friprogramvarusyndikatet i samarbete med Oscillator och I Love Libre GBG, en verkstad som en del av Foss-Norths Community day. Vi presenterade ett arbetsflöde för grafisk produktion, Ink/Stitch – brodyr med fri programvara, samt gav en introduktion till hur du kan göra musik med fri programvara och GNU/Linux. Tack till alla som……


 • Land der Tiere anlitar Frirprogramvarusyndikatet för Collabora Online

  Vi har talat med ännu en kund, Land der Tiere, en tysk fristad för djur och ett veganskt djurskyddscentrum, beläget mellan Hamburg och Berlin. Lucas Künnecke berättar om deras positiva upplevelser av Collabora Online och Friprogramvarusyndikatets hostning av samarbetsplattformar.


 • Våra kunder berättar

  Vi har frågat våra kunder varför de valt att arbeta med Friprogramvarusyndikatet och hur de upplever de lösningar de valt. Först ut är Henrik Wig, ägare av BasiliSken, och utbildare inom shared reading. Henrik fick en hemsida byggd på den fria programvaran WordPress, säker e-post och en domän. Läs mer om Henriks val av Friprogramvarusyndikatet.


 • Butiken: Disktrasor du kan koka och kompostera

  I vår butik kan du nu beställa disktrasor med tryck. De är gjorda av svensk pappersmassa och kan komposteras efter användning.


Blogg

 • EDPS väljer Nextcloud och Collabora Online i pilotprojekt

  EDPS, den Europeiska Datatillsynsmyndigheten, en del av EU, har i ett pilotprojekt valt de fria programvarorna Nextcloud och Collabora Online i ett testprojekt. Målet är att kunna tillgängliggöra dessa öppna lösningar för alla EUs myndigheter. Friprogramvarusyndikatet tillhandahåller hostning av både Nextcloud och kontorsprogrammet Collabora Online, två samarbetsplattformar som skyddar dina data. Källa: https://edps.europa.eu/press-publications/press-news/press-releases/2023/edps-pilot-use-open-source-software_en


 • Google Workspace ut från danska skolor

  Danska Datatilsynet har granskat Helsingörs kommun och har kommit fram till att deras användning av Chromebooks och Google Workspace strider mot GDPR-lagstiftningen. Anledningen är att elevernas information riskerar att användas av Google eller tredje part för bland annat marknadsföring. Även om rapporten bara gäller Helsingör uppmanar Datatilsynet andra kommuner att se över sin användning av……


 • Första fackklubben bildad på Apple-butik i USA

  Trots att chefer och bolagstoppar har argumentarat emot, har nu anställda på en Apple-butik i Maryland, USA, röstat för att starta en fackklubb. Sveriges Radio rapporterar dock att Apple inte vill kommentera ärendet.


 • WordPress 6.0 ute nu

  WordPress har landat på servrarna. WordPress driver nu nära hälften av världens hemsidor, och med den senaste versioner erbjuder detta fria alternativ många nya möjligheter att skapa snyggare och säkrare webbplatser. Läs mer om version 6 och se videon som presenterar nyheterna.


 • Inkscape 1.2 kan hantera flera sidor

  I dagarna släpptes version 1.2 av den populära och fria vektorredigeraren Inkscape. Bland de många nyheterna finns bland annat hantering av flera sidor, en förbättrad export-dialog och text som kan flöda runt objekt. Med dessa nya förbättringar kan Inkscape nu även börja fungera som layout-verktyg för publikationer! Läs mer om Inkscape 1.2.